E621...
Nátrium-glutamát...
C5H8NO4Na...
Ízlelgeti az ember...
Vagyis dehogy!
Régóta azon a véleményen vagyok, hogy nem chef, nem szakács az, aki Maggi, Knorr, Vegeta és egyéb ízfokozó termékekkel főz, ezeknek ugyanis nincs helye a profik konyhájában.
Akik ezeket használják, azoknak szintén nincs helyük ott. Ezekkel a 11 éves gyerekem is meg tud főzni egy levest...
Vagy bármi mást "ízletessé" tud tenni...
Az emberek többsége allergiás rá, ami mindenkinél más-más módon nyilvánul meg. Fejfájás, hasmenés, gyors szívverés, letargia, depresszió, extrém esetekben sokkos állapot.
Az E621-et elsősorban cukornádból, melaszból, cukorrépából, szójából de akár tengeri hínárból is ki lehet nyerni. Eleinte a Távol-Keleten használták, majd az Egyesült Államokban, végül pedig az egész világon ismertté vált. Előszeretettel alkalmazzák félkész-, és készételekhez, konzervekhez, húskészítményekhez, ételízesítőkhöz, fűszerkeverékekhez, salátaporokhoz, levesporokhoz-, és kockákhoz, szószokhoz, fagyasztott termékekhez, felvágottakhoz, szójakészítményekhez, üdítőkhöz, chipsekhez.
Ahogy terjedt a nátrium-glutamát használata a Távol-Keleten, úgy jelentkeztek különböző tünetek azok között, akik rendszeresen ettek ilyen jellegű éttermekben. Innen származik a kínai étterem szindróma elnevezés...
Borzasztó, amikor egy tyúkhúslevesben nem a tyúk, vagy a zöldségek természetes ízét érzi az ember, hanem a mesterséges kissé édeskés, kissé borsos behízelgő valamit.
Borzasztó...
Emlékezzetek arra, hogy milyen volt a Nagymama vasárnapi húslevese. Emlékezzetek arra, hogy milyen rántott húst tett elétek a húsleves után, aminek a panírjában nem volt semmi mesterséges ízfokozó...
Ha megvannak ezek az ízek, akkor menjetek, és készítsétek el magatok ezeket, ízfokozó(k) nélkül. Lehet, hogy 20 perccel tovább fog tartani...
De megéri!
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/14364/a-natrium-glutamat-erzekenyseg
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/14364/a-natrium-glutamat-erzekenyseg